Internetes maszkjaink

Vitázhatunk arról, hogy az internet vajon tényleg a legrosszabbat hozza-e ki az emberekből, de tény, hogy sokan arra használják, hogy fröcsögve szidhassák a különböző filmeket és zenéket. Egyesek pedig arra, hogy egymást vegzálják, anonimitásba burkolózva.
Egymás kritizálása és a sárdobálás és a szekálás, a bullying kezd ijesztő méreteket ölteni. És ez nem csupán egy-két szociopatára jellemző, hanem olyan emberekre is, akik amúgy semmilyen illegális vagy megkérdőjelezhető tevékenységet nem folytatnak. Persze könnyű az anonimitás leple alatt emberkedni, azonban ez a magyarázat mindenre – hiszem sokszor meglepően könnyű felfedni a kommentelők kilétét. Ha meg akarjuk érteni az internetes huliganizmus e formáját, akkor egy másik jelenséget is figyelembe kell vennünk, amelynek története egyidős az emberiség történetével, és amelynek célja az volt, hogy a közösség tagjai kiléphessenek a társadalmi keretek közül. Ez pedig a maszkok viselése.
Az ausztrál őslakosoktól az afrikai törzseken át a 21. századi Európáig az ember mindig készített maszkokat. Vallási rítusokban használták őket leggyakrabban, de például a középkori hóhérok sem véletlenül fedték el az arcukat: szimbolikusan az egész közösséget képviselték, amint eltávolították a társadalomba nem illeszkedő elemeket.
Az európai kultúrában a karneválokon is megjelent a maszkviselés – ez volt az ideje annak, hogy az emberek kilépjenek a meglehetősen szigorú keretek közül és viselkedésükkel szembeszegüljenek a normákkal. Maszkot viselve az emberek sokkal kevésbé voltak gátlásosak,  és ez máig mit sem változott – sőt, most már pszichológiai kutatások sora alapján tudományos bizonyíték is van rá. Ezt a jelenséget szakszóval dezinhibíciónak hívjuk, és létezik jó- és rosszindulatú változata is.
Ez történik tehát az emberekkel az interneten az anonimitás (fél)homályában. Online könnyebb őszintének lenni – például többen vallják be az internetes kérdőíveken, hogy droghasználók voltak. És sokkal inkább hajlamosak a bullying-ra, már-már ijesztő mértékben.
Ezt az jelenti, hogy a maszk nem csak eltakar, hanem valóban meg is változtatja viselőjének hozzáállását – mintha csak egy szeszélyes szellem szállta volna meg. Ha azt is hozzávesszük, hogy könnyű elvonatkoztatni attól, hogy az online tér valójában valós személyekből áll, illetve hogy az agyunk az interneten is arra van beállva, hogy leegyszerűsítse, kategorizálja az embereket, már érthető, miért torkollhat akár tragédiába is a bullying.
Nem az a lényeg, hogy levessük az összes maszkot, amit viselünk, hanem hogy rádöbbenjünk, hogy milyen erejük van, mennyire megváltoztatják a mindennapi életünket és a viselkedésünket. Tudatosságra kell törekednünk és felnyitni mások szemét is arra, hogy a maszk mögött mindenki sebezhető, tökéletlen – emberi.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s