Szajkó

Tanári kari karika

Papíripari paripa

Karika tanári kara

Paripa papíripara…

 

Taná rika rika rika

Papí ripa ripa ripa

Kari kata nári kara

Pari papa píri para…

(Weöres Sándor: Szajkó)

Ő a szajkó. Ne ő legyen a példaképed

 

Milyen szép ez a vers, milyen jól ábrázolja, hogy a szavak, amiket kiejtünk, nagyon hamar képesek értelmetlen zagyvasággá változni. Hogy miért?

Többek között azért, mert rengeteg dolog van, amiről semmit sem tudunk, csak másodkézből kapjuk az információkat. Sajnos sokan ettől úgy érzik, hogy ők így is lehetnek egy téma mély ismerői, sőt, ez is feljogosítja őket az okoskodásra, mások elnyomására.

Pedig nem.

A másodkézből kapott információk sokszor tévesek. Nem mindig, de elég sokszor ahhoz, hogy érdemes legyen kritikával illetni, illetve megkérdőjelezni a valóságtartalmukat. (Mindez azonnal más színezetet kap az elsőkézből kapott információknál. Innen nincs beljebb, úgyhogy légy szíves, hidd el, amit mond a másik.)

Hogy mire gondolok pontosan? Arra, hogy az utóbbi napokban nagyon sok ember kifejti a véleményét olyan dolgokról, amikről lövése sincs. Szólásszabadság, vallásszabadság, bevándorlók, iszlám. Tudják vajon egyáltalán, miről beszélnek? Olvastak-e a témában akár egyetlenegy komoly cikket, neadj’ isten tanulmányt? Nem. Csupán azt szajkózzák, amiket másoktól hallottak és ami nekik is tetszett.

Nehéz a sok információ közt megtalálni azt, amelyik valós, vagy amelynek legalábbis van alapja. Nehéz, de nem lehetetlen, és ha egy kis erőfeszítést tesz az ember, képes rá. Viszont ha nem akar erőfeszítést tenni, az sem baj. Csak akkor fogja vissza magát a fröcsögéstől, az olyan vélemény kinyilvánításától, ami a gyűlöleten és tudatlanságon alapul.

Ne legyél a tudatlanság terroristája.

(Inkább olvasd el ezt!)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s