Nyelvi ingerek

Nemrég elkezdtem olaszul tanulni a Duolingón, és nagyon élvezem. Nem vagyok én Elizabeth Gilbert, nem ez volt a nagy álmom. Eredetileg spanyolt kezdtem el ugyanezen az oldalon, hogy felfrissítsem a tudásom, de sajnos kezdő szintről kellett kezdeni, és kicsit belefásultam. Gondoltam, akkor már inkább kezdjünk el egy új nyelvet.

Úgyhogy nekivágtam a németnek.

Olyan sok szép szót tudok már (Kunstausstellung! Zeitgeist! Gesellschaft!), szinte ragad rám a nyelv. Gondoltam én.

Egyáltalán nem ragadt rám, ellenben kínkeserves küzdelem után úgy éreztem: legalább megpróbáltam, de azért ez túlzás.

Na, akkor legyen az olasz. Hát azt szinte megértem! Hiszen estem már szerelembe olasz fiúval úgy, hogy én spanyolul beszéltem, ő meg olaszul!

Így néz ki most a Duolingóm
Így néz ki most a Duolingóm

Be is jött a dolog, már egész mondatokat tudok mondani! (Le donne mangiano il colazione!) Érdekes, hogy ezek szerint a latin nyelvekre van inkább ráállva az agyam (vagy csak a német rohadt nehéz), mindenesetre jól szórakozom, és ez a lényeg.

Erről akartam beszélni, vagyis arról, hogyan lehet jól nyelvet tanulni: úgy, ha nem tudatosan teszed, viszont szórakoztatóan.
Jó, persze könnyű mondani, de úgy vettem észre, hogy ez igaz. Ha nem bemagolod az igeidőket, hanem csak hallgatod a beszédet, dalszöveget, tévét az adott nyelven, és szép lassan átitat a nyelv. Végigfolyik rajtad, mint a víz.

Onnan tudom, mert már 5 éve küszködtem az angoltanulással, mikor kikerültem Párizsba, ahol muszáj volt megtanulnom a nyelvet. Figyeltem, hallgattam, bámultam. Ez nyilvánvalóan egy élethosszig tartó folyamat lehet, nekem 2 évig tartott (utána elmentem onnan, de ez egy másik történet). Angolul is azóta tudok, mert akkor kezdtem el sorozatokat nézni. A francia tévében eredeti nyelven, francia felirattal vetítettek olyan csodákat, mint a Moesha, vagy a Full House. Ennél jobb nyelvtanulás a világon nincs.

Persze könnyű mondani, de nehéz kijutni külföldre akár csak pár hónapra is, hogy nyelvet tanulj (báár, azért annyira nem is nehéz, nem?), de attól még megteheted, hogy belemerülsz a nyelvbe, mint egy kád forró vízbe, és addig áztatod magad, amíg ráncos nem leszel tőle.
Például bármilyen nyelven tudsz sorozatokat és filmeket nézni! Én például az Így jártam anyátokkal-t nézem spanyolul (címe: Como conocí a vuestra madre, ha tudni akarod), ott van ugye a Duolingo, a neten, ha rákeresel bármilyen nyelven olvashatsz újságot, és persze csetelhetsz és levelezhetsz bárkivel a világon!

A lényeg: a nyelvtanulás nem büntetés, hanem fantasztikus dolog, ami új ajtókat nyit meg előtted és benned is. Az agyad is máshogy fog működni. Engedd el magad és csináld!

Advertisements

One thought on “Nyelvi ingerek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s