Pozitív vagyok akár egy kation

Vannak ezek a cikkek, amelyeket előszeretettel osztanak meg az ismerőseim. Arról szólnak, hogyan legyél boldog, 7 (vagy 10) egyszerű lépésben, mi jellemzi a pozitív embereket (legyél te is az!), valamint hogy az élet szép.

Ez utóbbit nem vitatom: az élet alapvetően szép. Azt sem vitatom, hogy az optimizmusnak és a pozitív hozzáállásnak megvan a létjogosultsága. Igen, Magyarországon pláne dívik kissé a „panaszkodjunk, azt legalább tudunk”-hozzáállás, ami ellen valóban lehet és kell is tenni.

Hogyan? Úgy, hogy először is elgondolkodsz, mitől vagy nyomorult. Mik azok a gondolatminták amik miatt nem jó az életed, depressziós vagy-e? Elmehetsz pszichológushoz vagy pszichiáterhez, vagy háziorvoshoz, hogy kivizsgáljon bármilyen szervi bajra. Rendesen működik-e a pajzsmirigyed, illetve az összes többi endokrin rendszered? Rossz-e a munkád?

De egy ilyen cikk, mint ez a linkelt itt, nem nagyon húz ki a szarból.

Ez a cikk csak annyit tesz, hogy leírja, mit nem csinálnak a „pozitív” emberek.

Arról nem beszél, milyen depressziósnak, bipolárisnak, fogyatékkal élőnek, cigánynak, melegnek, alkoholistának lenni. Azt feltételezi, hogy mindenki ugyanolyan, és mindenki saját döntése alapján lesz olyan, amilyen.

Ami nem igaz, mert a körülményekről, az egyéni múltról még egy szó sem esett.

Ez a bajom ezekkel a cikkekkel: hogy a hurráoptimizmus meleg takaróját szemükbe húzva trappolnak végig a világon, miközben azt üvöltik: legyél boldog!!!

Azt sugallják, hogy ha te esetleg éppen „negatív”, na jó, nevezzük már nevén: pesszimista, szomorú stb. vagy, akkor véletlenül se gondolj erre, hanem legyél mégis inkább boldog. Ha belédférkőzik a szomorúság, mint egy betegség, akkor csak legyengít, és örökre szomorú maradsz – ez az üzenet.

Ez például egy szomorú kép a Duna-partról

A gyász, a levertség, a kétségbeesés mind kerülendő dolgok. De vajon honnan veszik, hogy 10 tippel a birtokodban le fogod győzni saját magad? Belegondolnak vajon, hogy az ember nem egy gép, amin megnyomsz 10 gombot, és megjavul? Miért hajszoljuk a boldogságot és nézünk csúnyán azokra, akik épp nem azok? Mi van, ha az agyamban nem működnek jól a szerotonin receptorok, és akárhogy erőlködöm, nem vagyok boldog? Lenézel, és továbbküldöd még egyszer ezeket a fantasztikus cikkeket?

Sajnos nem bírtam ki, és én is írtam egy listát arról, amit tényleg nem csinálnak az igazán boldog emberek:

1. Nem születnek diszfunkcionális családba, azaz kerülik az alkoholista, depressziós esetleg bipoláris apákat és anyákat

2. Később sem keverednek rossz társaságba a világ minden pénzéért sem. Főleg nem egy bántalmazó párkapcsolatba!

3. Nem aggódnak azon, mit gondolnak mások! Végül is csak egész életedben csinálja ezt mindenki, és könnyű abbahagyni! Nem azon alapul a társadalom, hogy mások el- és befogadjanak!

4. Mindennap végiggondolják, miért adhatnak hálát. Ma sem vitték be őket a yardra koldulásért, ma sem verte meg őket egyik kuncsaftjuk sem, ilyesmik.

5. A pozitív emberek tudják, hogy ők irányítják a sorsukat, főleg, ha fehér középosztálybeli férfiak.

+1. Sok ilyen okos cikket olvasnak, hogy továbbra is pozitívak maradjanak!

Íme egy „pozitív" kép a Duna-partról.
Íme egy „pozitív” kép a Duna-partról.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s